Vanuit ervaring binnen het onderwijs werd duidelijk dat de zes of zeven weken zomervakantie voor veel jongeren ontzettend lang is. Velen vinden het lastig om sociale contacten aan te gaan en te onderhouden. Er ontstond verveling en dit zorgde voor spanning in de thuissituatie. 

Zomeractiviteit
In 2017 is het idee voor de zomeractiviteiten ontstaan. Gedurende de zomervakantie twee keer per week een activiteit in de buitenlucht met een groepje jongeren. Expertise in het omgaan met gedragsuitdagingen was aanwezig en het was een succes! Dit is de afgelopen vijf jaar uitgegroeid van 7 deelnemers tot wel 50 deelnemers waaronder jongeren maar ook jongvolwassenen

Dagje uit voor ouders en/of gezinnen 
Daarnaast kunnen ouders het ook gebruiken om even hun handen vrij te hebben. Het is soms pittig thuis en een ontzorgde dag zorgt voor een moment om even op te laden. Dit is niet alleen gedurende de zomervakantie het geval. In de coronatijd bijvoorbeeld hebben we een aantal gezinnen een dagje uit betaald of voor ouders een avondje uit eten zonder kinderen.

Materialen voor jongeren en (jong)volwassenen 
Niet iedereen heeft de financiële draagkracht om materialen aan te schaffen die van belang zijn om actief te blijven in het dagelijkse bestaan. Hierbij kun je denken aan een voetbal maar bijvoorbeeld ook aan een spelletjes om te spelen met het gezin. Daarnaast is een klus in huis soms van belang om rust en ruimte te krijgen of bijvoorbeeld een planbord om de structuur in het gezin te verkrijgen.

Hoe werd dit bekostigd 
Uit eigen zak. De dagen van de zomeractiviteiten werd er niet gewerkt op indicatie maar op vrijwillige basis. Verder hebben we een aantal subsidies aangevraagd waarmee we mensen persoonlijke cadeaus hebben kunnen laten uitkiezen tijdens de lockdown. Ook hebben we op persoonlijke titel subsidie aangevraagd en besteedt aan de zomeractiviteiten. Verder hebben we vanuit ons netwerk donaties ontvangen van mensen die de initiatieven kunnen waarderen. Daarnaast zijn er veel privégelden gestopt, zoals bijvoorbeeld de bijdragen die we ontvingen tijdens het jubileumfeest van Gewoon Speciaal.

Maar…  
Nu we een paar jaar verder zijn is de wens ontstaan om dit nog jaren vol te houden en ook nog meer mensen te kunnen helpen. De donaties en subsidies zullen we via deze wegen niet oneindig ontvangen. Ook is het van belang om het beeld dat de (zomer)activiteiten gekoppeld zijn aan de geïndiceerde individuele begeleidingstrajecten voor eens en voor altijd te ontkrachten. De vraag blijft bestaan, de passie om dit voort te blijven zetten ook en het is een feit dat er een kostenplaatje bij hoort. Er is hulp nodig om dit voort te kunnen blijven zetten voor de mensen die het hard nodig hebben. Om die reden is Stichting Gewoon Gegund ontstaan.